Kunskapsportalen

Support: 08-5070 5380, info@datscha.com

Skapa egna fastigheter

Skapa egna fastigheter

Om en fastighet ännu inte finns registrerad hos Lantmäteriet, om du önskar göra en värdering på ett småhus (typkod 220) eller om du har en tillbyggnad på en fastighet som du vill behandla med andra marknadsantaganden vad gäller direktavkastning, marknadshyror mm så kan du använda funktionen 'Skapa egen fastighet'.

 1. Funktionen hittas under 'Lägg till fastighet' och 'Skapa egen fastighet'.Egen Fast1

 2a. Fyll i fastighetsbeteckning, kommun samt markera på kartan var i kommunen fastigheten ligger. Obs! parametrarna kommer ej att påverkas beroende på var du markerar fastigheten på kartan.

Egen Fast2

 2b. Längre ner på sidan fyller du i taxeringsvärde och värdeår för att få fastighetsskatten rätt. Klicka sedan på 'Skapa fastighet'.

Egen Fast3

 3. Fastigheten är därefter skapad och du kan börja fylla den med indata genom exempelvis 'Lokalslag' och därmed få ett marknadsvärde på fastigheten.

Egen Fast4

 4. Gå till fliken 'Fler' och 'Fastighetsskatt' för att fylla i antalet lägenheter ifall fastigheten innehåller bostäder. Detta för att fastighetsskatten ska komma med i kassaflödet och beräknas korrekt enligt gällande skatteregler. 

Värdering Skatt (1)

Dubbelkolla att fastighetsskatten ligger med som en kostnad i kassaflödet.

Skatt

 

Julia Olsson, 2020-03-19