Kunskapsportalen

Support: 08-5070 5380, info@datscha.com

Bolagsaffärer

Under många år var det en utmaning att erhålla information om samtliga fastighetstransaktioner på den svenska fastighetsmarknaden pga den stigande andelen fastighetsaffärer som sker via att man säljer bolaget som äger fastigheten istället för en klassisk s.k. lagfartsändring. Detta har inneburit att en stor andel transaktioner har saknats i de vanliga "ortsprissystemen". Med Datscha funktionen 'Bolagsaffärer' har du inte det problemet.

 

Information om en bolagsaffär

Med tillägget 'Bolagsaffärer' kommer dessa transaktioner att dyka upp i systemet som vilken annan affär som helst. Men kan klicka och se vilka fastigheter som ingick, köpare och säljare, pris (om kommunicerat) och mycket mer. Samma utförande kommer att gälla för en vanlig lagfart via Lantmäteriet (även för dessa kommer vi att komplementera med data om så finns tillgängligt).

 

Hur sker insamlingen?

Datscha har sedan 2012 byggt upp en egen analysavdelningen under ledning av Kristina Andersson. Tillsammans med samarbetspartners som tex Newsec, Forum Fastighetsekonomi samt den ledande branschtidningen Fastighetsvärlden görs ett gediget arbete att samla ihop all känd information om transaktioner på marknaden. För bolagstransaktioner inriktar vi oss på affärer med ett underliggande fastighetsvärde om 40MSEK och uppåt.

 

Snabbare överblick

Att få bättre information om enskilda fastighetstransaktioner är i sig ett stort steg, men på Datscha vill vi göra det ännu enklare för dig. Direkt när man går in på den nya modulen 'Transaktion' så kommer man att mötas av en 'handlarskärm' som visar statusen på den svenska fastighetsmarknaden.

 

Dashboard

 

Direkt ser man parametrarna:

  • de senaste affärerna över 40 miljoner SEK
  • volymen sedan årskiftet
  • antalet affärer sedan årsskiftet
  • fördelning på fastighetssegment
  • marknadsandel bland säljrådgivarna
  • de 5 största affärerna sedan årsskiftet
  • transaktionsvolymen per år sedan år 2000 (affärer över 100 miljoner SEK)

 

Ytterligare information

Har du frågor eller vill ta del av informationen är du varmt välkommen att at kontakt med Datscha för aktuella prisuppgifter info@datscha.com. 

Frågor om datan och insamlingen? 

Kontakta: 

Kristina Andersson
Global Head of Research

+46 (0)70 844 30 60
kristina.andersson@datscha.com

 

Julia Olsson, 2020-03-19